Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


A C-vitamin

A C-vitamin

A C-vitamin bizonyított farmakológiai hatásokkal még extrém nagy dózisok esetén sem rendelkezik, viszont hiányában legsúlyosabb esetben skorbut is kialakulhat.

C-vitamin szedése ősszel, az immunrendszer támogatása érdekében, valamint tavasz végén ajánlott, amikor kevés a friss zöldség. Fokozott szükséglet alakul ki fertőzéses állapotban.

Várandós nők esetében napi maximum 100 mg C-vitamin ajánlott. Szoptatás során a szükséglet fokozódhat, de 100 mg-ot nem ajánlott túllépni, hiszen a C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe.

Túladagolása ritka, ennek tünetei a gyomorégés, az émelygés, a hányinger, a hasmenés. Vízoldékony vitamin révén, túladagolás esetén bőséges folyadékfogyasztás javasolt. Nagy dózis tartós szedése esetén oxalát kristályok alakulhatnak ki a vesékben, éppen ezért vesekövesség esetén szedése nem ajánlott.

Nagy dózisú C-vitamin egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja, ezért kérjük tájékoztassa a vizsgálatot elrendelő orvost is a gyógyszer szedéséről.

A C-vitamint többféleképpen is pótolhatjuk, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával vagy tabletta, kapszula, akár liposzómális C-vitamin formájában. A liposzómák a C-vitamint só, azaz nátrium-aszkorbát formájában tartalmazzák. Ilyen formában a C-vitamin felszívódása gyorsabb.

A retard készítmények hatóanyag-felszabadulása fokozatos, így a C-vitamin ellátás folyamatosan biztosított a szervezet számára, ezáltal hasznosulása is javul.

A gyógyszertárakban már megtalálhatóak a kombinált készítmények is. A C-vitamin jól kombinálható D-vitaminnal, hiszen a D-vitamin is hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és az egészséges izomfunkció fenntartásához, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban. Ezek a készítmények nem csak vitaminhiányos táplálkozás, fokozott C- és D-vitamin szükséglet idején ajánlottak, hanem a betegséget követő felépülés időszakában is.
A vitaminok mellett ebben az időszakban ajánlott a cink bevitele is, mely szintén hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Ez a hármas hatás segít szervezetünk védekezőképességének megtartásában.
Ezek a készítmények felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt elérhetőek. Különböző gyógyszerformák, ízek közül válogathatunk. A megfelelő termék kiválasztásában kérje segítségünket a gyógyszertárban!

 

 

 

 

Forrás:
www.beres.hu

Papp Henriett: Liposzómába zárt világA Zsongorkő Gyógyszertár Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Zsongorkő Gyógyszertár Csapata