Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavamMagnéziumhiány, magnéziumpótlás

Magnéziumhiány, magnéziumpótlás

Fontos, hogy nagyon sok táplálék tartalmaz magnéziumot. Ilyenek a magas rost tartalmú zöldségek, és gyümölcsök. Ebből kifolyólag, ha változatosan, és megfelelően táplálkozunk, akkor a magnéziumhiány elkerülhető. A tényleges hiányállapot a fejlett országokban amúgy is ritkán alakul ki, inkább csak kisebb mértékű hiánytünetek jelentkeznek. Előfordulhat továbbá, hogy a szervezet magnéziumigénye nő, például terhességben, vagy a felszívódás csökken, például egy hasmenéses megbetegedés esetén, vagy idős korban. Ilyen esetekben fontos gondoskodnunk, természetesen nem csak a magnézium, hanem a többi ásványi anyag és vitamin pótlásáról is.

A szervezetben a magnézium számos dologban részt vesz. Többek között fontos szerepe van számos enzimreakcióban, az idegrendszer, és az idegsejtek működésében, az izmok, az izomzat működésében, így a mozgásban, illetve az emésztést is befolyásolja. Klinikai vizsgálatokkal bár még nem igazolt, de több helyen említik a magnézium jótékony hatását a szív és érrendszer működésére, azokban az esetekben, ha a kórállapot hátterében magnéziumhiány is fenn áll.

A gyógyszertárban számos magnézium tartalmú készítmény elérhető. Érdemes kikérni ezzel kapcsolatban a gyógyszertárban dolgozók véleményét. A készítmények között jelentős eltérések vannak árban, magnéziummennyiségben, és minőségben. A legkomolyabb minőségi elvárások a gyógyszernek minősülő magnézium tartalmú készítményekkel szemben vannak, ezért ezeket érdemes használni, ha bizonyított a magnéziumhiány. A kezelést a szervezet raktárainak feltöltésével kell kezdeni, ilyenkor nagyobb mennyiségű magnézium beszedése javallott, majd eztán a dózis csökkenthető, a fenntartás alatt.

Fontos tudni, hogy a magnézium általában só formájában van jelen a készítményekben. Ez lehet például citrát, orotát vagy laktát só. Ezen sók felszívódása eltérő lehet, illetve más a tényleges magnézium tartalmuk. Ezzel kapcsolatban szintén érdemes tájékozódni a gyógyszertárban.

Ha magnéziumot szedünk, akkor mindenképp érdemes arról a gyógyszerészünket tájékoztatni. Az őszi-téli időszakban sokszor előfordul, hogy antibiotikumot kell szednünk, melyek közül számos hatóanyaggal a magnézium interakcióba léphet. Ilyenkor az antibiotikum terápia alatt a magnézium szedést érdemes mellőzni.

A Zsongorkő Gyógyszertár Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Zsongorkő Gyógyszertár Csapata