Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavamMilyen változást hozott az eRecept?

Milyen változást hozott az eRecept?

Az eRecept olyan elektronikus recept,melynek tartalma az orvosi felírást követően automatikusan megjelenik a Térben.(EESZT).Az Így felírt eReceptről az orvos -2019.december 31-ig minden esetben a hagyományos, jól ismert receptet pótló,azzal formailag megegyező felírási igazolást készít,melyet a rendelés során átad Önnek.

Az elektronikus recept egyszer váltható ki akkor is, ha Önnél ott maradt a felírási igazolás. Gyógyszerésze a TAJ-száma alapján tud segíteni, hogy még mely receptjeit tudja kiváltani. A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) Ön is megtekintheti kiváltott és még kiváltásra váró vényeit.

Ha orvosa valamilyen oknál fogva nem tudja vényét elektronikus úton felírni(pl. az Ön otthonában történik a receptírás, vagy megszakadt az internetkapcsolat a Térrel) a továbbiakban is lehetősége van papírvény kiállítására. A papíralapú vény gyógyszertári kiváltása a megszokott módon- a recept átadásával- történik.Ebben az esetben a receptadatokat a gyógyszerész rögzíti az EESZT.be.

Saját részre felírt eRecept esetében:

  • Új tipusú, TAJ-számot tartalmazó személyi igazolvánnyal ( eSzemélyi), és a kártyához tartozó 6 jegyű PIN-kód megadásával.
  • Régi tipusú személyi igazolványának és TAJ-kártyájának a bemutatásával.
  • Az orvostól kapott Felírási igazolás átadásával.

14 év alatti gyermek, valamint más személy részére felírt eRecept

  • Az orvostól kapott Felírási igazolás átadásával.

Hagyományos, papíralapú vény esetében a kiváltás úgy történik, mint régen, a recept átadásával.

Amennyiben a helyettesíthetőséget az orvos nem tiltja meg, a recept kiváltás során gyógyszerészének jogszabályban rögzített kötelessége tájékoztatni Önt arról, hogy van-e lehetősége a felírt gyógyszert azonos hatóanyagú és kedvezőbb árú termékkel helyettesíteni.

Receptjeihez Ön és kezelőorvosa is hozzáférhet az EESZT-n keresztül. A kiváltott és a még kiváltásra váró vényei egymástól jól elkülönítve jelennek meg a Térben.

Háziorvosa vagy szakorvosa nyomon követheti, ki milyen gyógyszert írt fel Önnek, és a felírt gyógyszerek közül melyeket váltotta ki. Új gyógyszer felírása előtt szakorvosa megnézheti, hogy az állandóan szedett gyógyszereinek hatóanyaga ütközik-e az új gyógyszerrel, így jobban összehasonlíthatja régi és új gyógyszereinek adagolásait.

Az EESZT internetkapcsolattal bármikor elérhető, így nem kell megjegyeznie milyen gyógyszereket szedett régen.

Az EESZT-vel áttekinthetőbbé válik a betegellátás, nő a betegbiztonság.

A két fiktív( nem valós) recepten mutatjuk be mi a különbség a hagyományos és az eRecept között.A Zsongorkő Gyógyszertár Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Zsongorkő Gyógyszertár Csapata