Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Napozzunk okosan !

Napozzunk okosan !

 

 

Nyáron több időt töltünk a szabadban, mint a többi évszakban, így a napfény még akkor is éri bőrünket, ha nem is kifejezetten napozunk. Ezért fontos, hogy akkor is gondoljunk a bőrvédelemre, ha nem a standra indulunk. Ha megfelelően védekezünk a káros napsugarak ellen, akkor elkerülhetjük a leégést, az idő előtti ráncosodást, és bőrünk korai öregedését.

 

Fényvédő krém

Nincs más tennivalónk, csak szerezzük be a bőrtípusunknak és az alkalomnak megfelelő fényvédő készítményeket. A nagy melegben, ha nem strandolni készülünk, akkor is kenjük be a ruhából szabadon maradt bőrfelületeket napvédővel, mert olyankor lehet a legkönnyebben leégni, amikor nem is számítunk rá! Ha nagyon fehérek vagyunk, akkor először próbáljunk a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban napozni, és használjunk legalább 50 faktoros, nagyon erős fényvédő krémet (pl.:URIAGE Bariesun  tej SPF 50+ termékei).

Az első néhány nap után elegendő lehet már az erős fényvédő kategóriájú 30 faktor feletti fényvédő krém is(pl. :URIAGE Bariesun száraz olaj spray SPF 30+) . Mindezt lehetőleg a napozás előtt legalább néhány perccel, mivel ennyi idő kell ahhoz, hogy a hatóanyagok aktivizálódjanak. A kémiai UV szűrőt tartalmazó védelemen kívül lehet természetes összetevőjű krémeket választani, amelyek a napfény okozta ártalmaktól védő és a mélyrétegi bőröregedési folyamatok mérséklését támogató erős antioxidánsokat és bőrápoló hatóanyagokat, növényi olajokat tartalmaznak, vagy lehet kémiai UV szűrőket nem tartalmazó, kizárólag fizikai szűrőket tartalmazó termékeket választani (pl.: URIAGE Bariésun Mineral krém SPF 50+).

 

Mi az a fizikai fényvédelem?

A fizikai fényvédők azok, amik nem szívódnak be a bőrbe, hanem a felületén tapadnak meg, és visszaverik a káros sugarak zömét. A kémiai fényvédők ezzel szemben beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat. A termékeken a titanium dioxid és a zinc oxid összetevőket kell keresni. A legbiztosabb, ha olyan készítményt választunk, amelyben mindkettő található, mivel a kettő együtt biztosítja a széles spektrumú védelmet. Sajnos alig-alig kapható ilyen napozó termék, de ha találunk, érdemes ezt megvenni,( pl.:URIAGE Bariésun Mineral krém SPF 50+).

 

Kinek ajánlott?

Mivel a kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe, míg a fizikaiak nem, így ez utóbbi egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tartott. Bárkinek, aki emiatt aggódik érdemesebb lehet fizikai fényvédőt választani, de két éven aluli kisgyerekeknek és terhes nőknek kifejezetten ezek ajánlottak. Fényallergia esetén pedig kötelező, hiszen ez esetben fontos, hogy a napsugarak egyáltalán ne érjék el a bőrt. A fizikai fényvédők hátránya, hogy fehér réteggel vonják be a bőrt. Van, akit ez zavar, de fényallergia esetén fontos a tünetek megelőzése, így ezt érdemes elviselni.

 

Nem mindegy mit kenünk a legkisebbekre !

Elöljáróban muszáj leszögeznünk, hogy a három év alatti gyerekek napoztatását a bőrgyógyászok, gyermekorvosok többsége egyáltalán nem ajánlja. Ebben a korban a kalap, kendő és a könnyű vászon ruházat lenne megfelelő – már persze ha a gyerek megtűri őket magán. Ám a negyven fokban mégsem lehet őket folyamatosan tetőtől-talpig bebugyolálva szállítani ide-oda, és ugyan melyik szülő fosztaná meg a babáját egy jóízű pancsikolástól? A három év alatti gyerekeket szigorúan csak kora délelőtti és késő délutáni órákban vigyük napra (ez amúgy még ránk, felnőttekre is érvényes), és akkor is kenjük be őket jó vastagon speciális, gyerekeknek kifejlesztett, magas faktorszámú naptejjel. Mutatjuk a mi kedvenceinket, amelyek nekünk a legjobban beváltak! Gyermekek érzékeny bőrének védelmére az URIAGE Bariésun Kid gyerek tej SPF 50+URIAGE Bariésun Kid gyerek spray SPF 50+, URIAGE Bariésun Mineral krém SPF 50+ termékeket ajánljuk.

Gyógyszeres kezelés okozta fényérzékenység

Sok mindennaposan használt, sőt nem vényköteles gyógyszer is kiválthat napfény okozta bőrérzékenységet. A fototoxicitás során az adott gyógyszer és az UV-sugarak egy időben történő találkozása vezet a bőrtünetek megjelenéséhez. Kialakulásának valószínűsége függ a bőrben található gyógyszer mennyiségétől is.
Általános, fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek skálája rendkívül széles, leggyakrabban azonban a következő készítmények válthatnak ki tüneteket, pl.:rohamellenes szerek (neuroleptikumok ),antibiotikumok, vízhajtók, antidiabetikumok, nonszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), retinoidok. Napfény hatására, a napsugárzásnak kitett területeken kiütések, duzzanat, bőrpír jelenik meg. Emellett hámló halványvörös foltok, hólyagok alakulhatnak ki. Tehát, védjük magunkat  hatékony UVA/UVB-szűrős és magas FF (50+) faktoros naptej használatával .Mindig kövessük a naptejen lévő használati utasításokat, különösen a használat gyakoriságát illetően.

 

Vízhiány

Ha órákig fekszünk a napon, akkor megnő a napi folyadékszükségletünk, így azt időben és folyamatosan pótolni kell. Különben szervezetünk és a bőrünk is kiszáradhat, ezért mindig legyen nálunk víz, tea vagy gyümölcslé.

Napozási utáni védelem

Hiába kentük rendszeresen, akár vízálló fényvédővel is egész nap magunkat a strandon, utána is gondoskodni kell a hidratálásról. A napozás utáni krémek pótolják a bőr elvesztett nedvességtartalmát, kellemesen hűsítenek, nyugtatnak (pl.:URIAGE Bariésun napozás utáni testápoló tej). Válasszunk olyan összetevőket tartalmazó krémet vagy gélt, amelyek segítenek hosszabban megőrizni a barnaságot és előkészítik a bőrt a további napozásra. A hidratáló aloe, a gránátalmamag és a ligetszépe olaj is a bársonyos, üde bőrérzetet segíti elő.

Bőrirritáció, öregedés

Napozáskor felejtsük el az erős sminket, hiszen az könnyen „beleéghet” a bőrbe, így ráncosodást és foltosodást okozhat, melyet egyszerűbb megelőzni, mint utána kezelni. Így jobb, ha gondosan megtisztított arcbőrrel fekszünk ki a napra, és maximum csak vízálló szempillaspirált, valamint egy jó ajakírt használunk (pl.: URIAGE Bariésun napvédő stift SPF 30), ami különböző növényi olajokat tartalmaz, mint például a sheavaj,a kakaóvaj és a jojoba olaj, amely óvja az ajkat.

A felsorolt tippekkel, a megfelelő és gondos ápolással könnyedén megőrizhetjük bőrünk szépségét és egészséges barnaságát egész nyáron.

 

Forrás : Évamagazin.hu., blog.krémmánia.huA Zsongorkő Gyógyszertár Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Zsongorkő Gyógyszertár Csapata