Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavamVas és Vaspótlás

Vas és Vaspótlás

A vashiány nem gyakori, de előfordulhat, hogy a szervezet vas igénye megugrik. A férfiak vasigénye alapvetően alacsonyabb, mint a nőké. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a nők a menstruációs ciklus során vasat vesztenek. Terhességben a vas napi szükséglete tovább nő.

Hiányállapot fordulhat elő ezen felül, nem megfelelő, vagy vegetáriánus, vegán étrend esetén. Aki rossz étrendet követ, annak érdemes változtatnia rajta. A vegetáriánus és vegán étrendet követőknek, érdemes tájékozódnia, hogy mely élelmiszerekben található megfelelő vas mennyiség. Bár a legtöbb hús megfelelő mennyiségű vasat tartalmaz, számos növény van helyette, ami szinten tartja a vas készleteinket. Ilyen a vörös bab, a tök, a burgonya, a kajszibarack, illetve a spenót. A szezám magban, a tök magban szintén található vas, valamint a legnépszerűbb húspótlóban, a tofuban is előfordul. Fontos tudni, hogy ezekben a növényi táplálékokban a vasnak egy nehezebben felszívódó formája található meg, így nehezebb a helyes mennyiséget is megítélni fogyasztásuk során.

A szervezetünk számára szükséges vas mennyiséget könnyen bevisszük megfelelő táplálkozás esetén, konkrét vas pótlásra ritkábban van szükség. Ekkor jobbára komolyabb betegség áll a háttérben. Ilyen lehet a vashiányos vérszegénység, különböző súlyos belső és külső vérzések, illetve egyéb krónikus betegségek, melyek a vasnak a felszívódását gátolni tudják. Vaspótlásra ezenfelül terhesség esetén lehet szükség, főleg, ha a várandós nőnek eleve alacsony volt a vasszint a szervezetében.

A vas a legtöbb gyógyszerrel nem okoz kölcsönhatást. Ha antibiotikumot szedünk, akkor érdemes a gyógyszerészünket tájékoztatni, hogy megítélje a helyzetet. Néhány antibiotikum effektivitása csökken, ha vassal együtt veszi be őket a beteg.A Zsongorkő Gyógyszertár Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Zsongorkő Gyógyszertár Csapata